În prima săptămână după Paștele Ortodox, Brașovenii sărbătoresc Zilele Orașului, cel mai apreciat și așteptat eveniment cultural și tradițional din fiecare an. Cu această ocazie, în centrul istoric al Brașovului se desfășoară Târgul Meșteșugarilor și Artiștilor Populari, organizări de ateliere și diverse evenimente, expoziții, spectacole, lansări de carte etc. În duminica Tomii (prima duminică după Paștele Ortodox), grupurile de juni coboară în cetate pe traseul Piaţa Unirii – Strada Mureşenilor – Strada Republicii – Piaţa Unirii – Pietrele lui Solomon, loc unde parada se încheie cu o petrecere câmpenească. Această paradă reprezintă o recunoaștere a importanței junilor pentru apărarea vechii cetăți a Brașovului.
Brașov
Junii Brașovului
▶ FESTIVALUL DE DRAMATURGIE CONTEMPORANĂ
Singurul festival cu acest specific din Romania, dedicat exclusiv dramaturgiei contemporane. Cele mai importante spectacole pe astfel de piese (realizate în stagiunea ce precede Festivalul) sunt invitate să participe aici, acestea fiind însoţite de dezbateri teoretice, lansări de carte de gen şi alte evenimente care au drept scop aducerea în prim-plan a tot ceea ce înseamnă preocupări, tendinţe, problematici ale lumii contemporane, reflectate prin textul şi spectacolul de teatru.
Este un festival competitiv, premiile acordate fiind pentru: cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cea mai bună scenografie, cel mai bun regizor, cel mai bun spectacol, existând, de asemenea şi un premiu special al Juriului.
În ultimul timp, Festivalul a căpătat o amploare din ce în ce mai mare prin dezvoltarea unor proiecte complexe. Se desfășoară în luna noiembrie.
Brașov
Festivalul de Dramaturgie Contemporană
▶ JAZZ & BLUES FESTIVAL
Din 2013 până în prezent, nume importante ale jazz-ului și blues-ului au urcat pe scena festivalului, acesta crescând an de an și reușind să atragă tot mai mulți pasionați ai genurilor, în luna septembrie, la Brașov.
Brașov
Jazz & Blues Festival
▶ TÂRGUL INTERNAȚIONAL DE CARTE ȘI MUZICĂ
Se desfășoară anual, în luna martie. Manifestarea organizată la nivel internațional este consacrată promovării celor mai noi produse în domeniu, lansării de carte și muzică și interacțiunii dintre distribuitorii și iubitorii de carte și muzică. În cadrul târgului sunt organizate conferințe, lansări, discuții și spectacole.
Brașov
Festivalul "Săptămâna Comediei"
▶ SĂPTĂMÂNA COMEDIEI
Primăvara, festivalul de la poalele Tâmpei aduce pe scenă piese consacrate sau în premieră ale marilor teatre din țară. Timp de o săptămână pot fi urmăriți cei mai îndrăgiți actori români performând pe marile scene din Brașov. Totodată, festivalul mai aduce și spectacole de stradă, spectacole pentru copii și comedii difuzate la Sala Patria.
▶ FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE OPERĂ, OPERETĂ ŞI BALET
Se desfășoară în perioada octombrie-noiembrie încă din anul 2003 când a fost organizat cu prilejul aniversării a 50 de ani de existență a Operei Brașov. La acest festival participă nume sonore ale scenei românești și intenaționale.
▷ Evenimente și Festivaluri
▶ FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL MUZICII DE CAMERĂ
Filarmonica Brașov organizează anual festivalul iar Brașovul se transformă, pe durata acestuia, într-un burg al muzicii, melomanii primind cu entuziasm spectacolele camerale de elită susținute de formații și ansambluri de prestigiu din țară și de peste hotare.
Brașov
Filarmonica Brașov
▶ MUSICA CORONENSIS
În cadrul festivalului, ce se desfășoară la fiecare doi ani, în spaţii istorice din, au Brașov loc concerte şi evenimente care au legătură cu viaţa muzicală a oraşului: prezentarea de instrumente istorice, de dansuri, expoziţii de manuscrise, lansări de noi discuri.
Festivalul Musica Coronensis a devenit şi locul unde instituţiile de cultură ale Brașovului se reunesc pentru a prezenta diversitatea programului muzical al oraşului – Filarmonica, Opera, Liceul de Muzică, Facultatea de Muzică, Biserica Neagră, Centrul Cultural Reduta, Casa Mureşenilor, diferite ansambluri muzicale din şcoli şi licee, formaţii de muzică de cameră – toate acestea adunate pentru a unii oamenii în jurul muzicii.
Brașov
Concert în Biserica Neagră
▶ DRACULA FILM FESTIVAL
Pasionații de filme horror și fantasy, pot să vadă în cadrul Festivalului Dracula Film, cele mai noi și apreciate filme de gen, atât în cadrul competițiilor de lungmetraj, scurtmetraj internațional și românesc, cât și în afara lor. Începând cu ediția 2016, Dracula Film Festival a adaugat în program o nouă secțiune, Dracula Digital, dedicată amatorilor care realizează filme cu telefonul mobil.
Dracula Film Festival se desfășoară în Brașov, în luna octombrie, în mai multe locații, Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One și Centrul Cultural Reduta.
Brașov
Dracula Film Festival
▶ FESTIVALUL ETNOVEMBER
Este un eveniment în stil etno-medieval ce are loc în luna noiembrie şi reuneşte, timp de trei zile, toate etniile din oraş. Sărbătoarea aduce în prim plan identitatea artistică și multiculturală a orașului nostru, prin inițierea unor manifestări culturale de tip multimedia, dinamice și interactive.
Brașov
Piața Sfatului
▶ BRAȘOV, ORAŞ DIN POVESTE
Aprinderea luminilor bradului din Piața Sfatului şi inaugurarea Târgului de Crăciun, eveniment ce are loc anual în seara de 6 decembrie, marcat printr-un spectacol și focuri de artificii. Târgul râmâne deschis pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.